Genel Bilgiler
Yüzölçümü:14.327 km²
Nüfus: 1.002.384 (2000)
İl Trafik No: 46
Kahramanmaraş ve çevresinin kültür ve turizm olgusu içinde ayrı bir yeri vardır. Kahramanmaraş, Akdeniz iklim kuşağında olmakla beraber Orta Anadolu ve Doğu Anadolu iklim kuşaklarıyla sınır teşkil etmektedir. Güney illerimize göre daha serindir. Akarsu ve kaynak suları bakımından zengindir. Bu durum Kahramanmaraş için büyük bir turizm potansiyeli oluşturmaktadır.
Yöredeki yerleşimin Paleolitik Çağ?dan itibaren başladığı il ve çevresinde yapılan araştırmalarda ele geçen buluntulardan anlaşılmaktadır. Yine buluntulara göre Neolitik ve Eski Tunç Çağı?nda da yerleşim devam etmiştir. Tunç Çağı?ndan başlayarak Mezopotamya?yı Anadolu içlerine bağlayan önemli kervan yolları bu yöreden geçmekteydi. Assur ve Hitit etkisi de görülen bölge, Kimmer ve İskit istilasına uğradıktan sonra, önce Med, daha sonra da Pers yönetimine girmiştir. M.Ö. 333?de Makedonialıların eline geçen kentte, bundan sonra Roma hâkimiyeti başlamıştır. Bizans tesiri altında da kalan kentte, Büyük Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini de yansıtan kalıntılar bulunmaktadır.
Doğu Akdenizde bulunan Kahramanmaraş, dondurması ile ünlü bir ildir. Kahramanmaraş, mağraları Eshab-ı Keyf Külliyesi, yaylaları ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.