Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

İLÇEMİZİ TANIYALIM

EKİNÖZÜ

TARİHİ

İlçe 17´nci yüzyıldan beri "Cela"adıyla anılan bir yerleşme yeridir. Erzurum, Sivas, Gürün, Darende, Elbistan ve Kahramanmaraş kervan yolu üzerinde ara konaklama yeri olarak kurulmuştur. Yakın tarihe kadar birçok han bulunduğu, ancak bunların zamanla yıkıldığı bilinmektedir. Buradan geçen yolcular içme sularının tanıtılmasında ve yerleşim merkezi olarak büyümesine yardımcı olmuştur. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte muhtarlık olan Cela Köyü, 1985 yılında belediye teşkilatı kurularak kasaba haline dönüştürülmüş ve 1983 yılında adı Ekinözü olarak değiştirilmiştir.

COĞRAFİ DURUMU

Ekinözü ilçesi Kahramanmaraş ilinin kuzey doğusunda Çağlayancerit ile Elbistan ilçeleri arasında yer alan Şar dağın güney yamacında kurulmuştur. Ekinözü ilçesinin doğusunda Nurhak ilçesi, güneyinde Kahramanmaraş ili, Çağlayancerit ilçesi, kuzeyinde Elbistan ilçesi yer alır. İlçenin rakımı 1200 metredir. En yüksek yeri 2822 metre yüksekliğindeki Engizek Dağıdır. İklim özellikleri olarak İç Anadolu, Doğu Anadolu iklim özellikleri taşır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.

EKONOMİK ve SOSYAL YAPI

Ekinözü ilçesinin ekonomik yapısı genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ancak sezonluk olarak faaliyet gösteren içmeler ilçeye büyük bir canlılık ve hareket getirmektedir. İlçe nüfusunun büyük bir çoğunluğu köylerde yaşamaktadır. Sadece merkez belediyesi olmak üzere bir belediye teşkilatı bulunmaktadır.

ULAŞIM

Kahramanmaraş, Elbistan karayoluna 20 kilometrelik bir yol ile bağlanan ilçe karayoluyla yurdumuzun her yerine ulaşma imkanına sahiptir.

TURİZM FAALİYETLERİ

Şifalı suları bulunan içmeler nedeniyle önemli bir turizm potansiyeli vardır. Yaz mevsiminin kısa olması dolayısıyla turizm mevsimi de kısa sürmektedir. Haziran Temmuz ve Ağustos ayları ilçenin en yoğun dönemidir.

ÇEVRE ÇEKİCİLİKLERİ

İlçede şifalı içme sularının bulunması, çevreden ve diğer illerden çok sayıda insanların buraya gelmesine neden olmaktadır. Özellikle yaz aylarında buraya gelen insanları ihtiyaçlarını alışveriş merkezlerinin dışında geçici olarak kurulan pazar ve tezgahlardan sağlamaktadır. Sosyal etkinlikler sınırlıdır. Konaklama ihtiyacı resmi ve özel kuruluşlara ait mesken ve tesislerce sağlanmaktadır.

TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER

Ekinözü (Cela) İçmesi: Kahramanmaraş´a 151 kilometre, Elbistan ilçe merkezine ise 20 kilometre uzaklıktadır. Ekinözü yerleşmesinin yakın çevresinde yer alan üç kaynaktan oluşmuştur. İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan, kapasite ve kaynak nitelikleri bakımından ülkemizin önemli içme kaynakları, geliştirilmesi öngörülen yerler arasında bulunmaktadır. İçmelerin cilt, mide ve böbrek hastalıklarına çok iyi gelen bir suyu vardır. Kaynakların çevresinde cami, satış yerleri ve 30 kadar pansiyon olarak kullanılan konut vardır. İçmelerde elektrik, içmesuyu, telefon ve altyapı da vardır. Ekinözü içmeleri önem ve yatırım önceliği bakımından ülkemizdeki 10 içme kaynağından biridir. Ayrıca buraya Suriye, Irak ve Suudi Arabistan´ın yanı sıra ülkemizden Kayseri, Adana, Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa´dan binlerce kişi tedavi amacıyla gelerek, Kahramanmaraş turizmine olumlu katkılarda bulunmaktadır.

KONAKLAMA VE YEME İÇME TESİSLERİ

İlçede konaklama ile ilgili yeterli ve nitelikli tesis yoktur. İhtiyacı, resmi ve özel kuruluşlara ait Belediye Otel, Bol Otel, Pınar Otel, Taş Demir Pansiyon, Çeleyen Pansiyon gibi tesisler karşılamaktadır. Ayrıca sezon dönemlerinde halk, evlerini pansiyon olarak da hizmete sunmaktadır.

EKONOMİK VE SOSYAL YAPI

Ekinözü ilçesinin ekonomik yapısı genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ancak sezonluk olarak faaliyet gösteren içmeler ilçeye büyük bir canlılık ve hareket getirmektedir. İlçe nüfusunun büyük bir çoğunluğu köylerde yaşamaktadır. Sadece merkez belediyesi olmak üzere bir belediye teşkilatı bulunmaktadır.

 




 


Sayfa Üretim süresi :0,312

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran