Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

İLÇEMİZİ TANIYALIM

NURHAK

TARİHİ

Nurhak ilçesi çok eski bir yerleşim yeridir. Tarihi İpek Yolu´nun ilçe içerisinden geçtiği eski tarihi harabeler halen görülmektedir. Bölge 15 Nisan 1277 yılına kadar İlhanlı İmparatorluğu hakimiyeti altında kalmış, bu tarihte Elbistan Ovası´nda Memluklular ile İlhanlılar arasında yapılan savaşta İlhanlılar´ın mağlup olmasıyla İlhanlı hakimiyeti son bulmuştur. İlhanlı İmparatorluğu bünyesindeki tüm beylikler bağımsızlıklarını ilan etmiştir. Sonuç olarak bölgeye yerleşen Moğollar´ın Taraklı oymağından gelen Halil Beyliği 60 yıl bölgeye hakim olmuştur. 1336-1337 yıllarında Anadolu Selçuklu Devleti´nin zayıflamasından yararlanan Halil Beyliği, Elbistan´ı zaptederek kendisine bağlamıştır. Ancak bu uzun sürmemiş, bir yıl sonra Dulkadiroğlu Beyliği´ne mağlup olarak bölgenin hakimiyeti bu beyliğe bırakılmıştır.

COĞRAFİ DURUMU

İlçe, adını bölgedeki dağdan almaktadır. İlçe merkezi 3090 metre yüksekliğindeki Nurhak Dağı eteklerinde kurulmuştur. Geceleri dağın parlaması "Nur var" olarak nitelenmiştir. Nur Dağı diye anılmaya başlanmıştır. Daha sonra bölge Nuruhak, Nurhak adını dilden dile dolaşarak almıştır. İlçe Güneydoğu Anadolu Bölgesi´nin kuzeyindedir. Kahramanmaraş kent merkezinin ise kuzeydoğusuna düşmektedir. İlçenin kuzeyinde Sivas, doğusunda Malatya, güneydoğusunda Gaziantep ve Adıyaman illeri bulunmaktadır. Yeryüzü şekilleri oldukça engebelidir. İklimi karasaldır, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.

EKONOMİK VE SOSYAL YAPI

İlçenin toplam nüfusu 1990 Yılı Genel Nüfus Sayımına göre 14 bin 990´dır. Bu nüfusun 7 bin 87´si ilçe ve kasabalarda 7 bin 903´ü ise köylerde yaşamaktadır. İlçenin 2 belde ile 4 köyü mevcuttur. İlçenin 4´ü ilçe merkezinde, 7´si de belde belediyelerinde olmak üzere toplam 11 mahallesi bulunmaktadır. İlçe halkı genelde hayvancılıkla geçinmektedir. Tarım da, hayvancılığa oranla az da olsa ikinci derecede en önemli geçim kaynağıdır. Halkın büyük kısmı yaz aylarında mevsimlik işçi olarak diğer ilçelere ve komşu illere çalışmaya gitmektedir. Yurt dışında işçi olarak çalışan çok sayıda Nurhak´lı da bulunmaktadır.



Sayfa Üretim süresi :0,2695

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran