Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

Emre Furkan COŞKUN


defa gösterilmiştir
KAHRAMANMARAŞ ÇEVRESİ VE DOĞAL YAŞAMI

      14.346 km²?lik yüzölçümü ile ülkemizin 11.büyük şehri olan Kahramanmaraş,

Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Merkez İlçe denizseviyesinden 568 metreyükseklikte

olup, il genelinin arazi yüksekliği 350 metreden başlayarak3.000 metreye kadar yükselir.

İlde, Merkez dahil 10 ilçe, 64 belediye, 476 köy, 342mahalle, . 14 Belediye ve 120 köy Merkez İlçeye aittir.İlçeleri, Merkez, Afşin,Andırın, Çağlayancerit, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Pazarcık veTürkoğlu?dur.

         37-38 kuzey paralelleri ile 36-37 doğumeridyenleri arasında yer alır.İlimizin kuzey kesimleri oldukça dağlık veormanlıktır.

       İlimizde geniş ovalar vardır. Bunlar; Gavur,Maraş, Göksun, Aşağı Göksun, Afşin, Elbistan, Andırın, Mizmilli, Narlı veİnekli ovalarıdır. İlimizin belli başlı dağları ise; Nurhak, Binboğa, Engizek,Uludaz ve Ahırdağıdır. Ceyhan nehri ile Aksu, Bertiz, Erkenez, Göksu, Göksun,Hurman, Körsulu, Sarsap ve Söğütlü çayları ilimizin başlıca akarsularıdır.Toprakların %59,7?sini dağlar, %24'ünü platolar ve %16,3?ünü de ovalar teşkileder. İl Merkezinde ve nispeten gelişmiş olan Afşin ve Elbistan İlçelerindesanayileşmenin ve dışa açılmanın getirdiği bir toplumsal değişim süreciyaşanmaktadır. Bu merkezlerde gelir düzeyindeki yükselmeye paralel olarak yaşamşekli de değişmeye başlamıştır.

Kahramanmaraş ilinde doğal göl yoktur. Havzanın bataklıkdurumunda olan Gavur

Gölü ise D.S.İ. tarafından kurutulmuştur. İl merkezininkuzeyinde Ahır dağlarında ise

mevsimlik özellikte Karagöl ve Küçük Göl bulunur. Ayrıca Kahramanmaraşovasında küçük sazlık göller de yer almaktadır.

        İl alanındaKartalkaya Barajı (Aksu çayı üzerinde,sulama amaçlı ve taşkınların

korunması amaçlı, bitmiş durumda), Sır Barajı (Ceyhan nehriüzerinde, enerji üretim

amaçlı,bitmiş durumda), Ayvalı Barajı ( Erkenez çayıüzerinde, içme ve sulama amaçlı), Kılavuzlu Barajı (Ceyhan nehri üzerinde,enerjiüretimi amaçlı), Menzelet Barajı (Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretim amaçlı),Suçatı Bendi (enerji amaçlı) ve Berke Barajı (Ceyhan Nehri üzerinde, enerjiüretim amaçlı) yer alır.Şehrimiz 1. derece deprem bölgesi içerisinde yeralmaktadır. Ormanlık alanlar genel alanın % 35?ini oluşturmaktadır.Şehrimiz genelde Akdeniziklim özelliklerine sahip iken, Göksun, Afşin, Elbistan gibi ilçelerimiz DoğuAnadolu iklim özelliklerine, Kahramanmaraş merkez ve yakın çevreleri hemAkdeniz hem de G. Doğu Anadolu bölgesinin iklim özelliklerine sahiptir. Bunedenle yazları sıcak ve kurak kışları ise ılıman ve yağışlı özellik gösterir.


        Güneyİllerimize göre serindir. Çok sayıda yaylaları vardır. Bu yaylaların içindeBaşkonuş Yaylası, Yavşan Yaylası ve Tekir Yaylası Türkiye'de görülmeye değer vedünyada az sayıda bulunan bitki örtüsü ile birlikte önemli bir yer tutar.Akarsu ve kaynak suları bakımından zengindir. Bu durum Kahramanmaraş'ın büyükbir turizm potansiyelini oluşturmaktadır. İlkbahar'ın sonlarına doğruKahramanmaraş ve Andırın İlçesi yaylaları Osmaniye, Adana, Hatay ve İçel içinönemli ikinci bir yazlık mekan durumundadır. Ahırdağı etekleri de onlardan gerikalmaz. Kahramanmaraş'ın Yenicekale, Süleymanlı, Döngel, Tekir, Fırnız,Güvercinlik, Kazma, Kozludere, Kumaşır Gölü, Kapıçam ve Pınarbaşı, Elbistanİlçesinin Pınarbaşı ve Ekinözü İlçesi yazları ve sonbaharda halkın tercihettiği yöreler arasında yer alır.


      Şehrimizdeayrıca birçok mesire alanı , doğal yaşam parkı ve kamp alanı da bulunmaktadır.Doğasıyla,havasıyla ve insanıyla ülkemiz içerisinde yaşanılabilirlik açısından tercihedilebilecek şehirler arasındadır .


Kaynaklar:

-Kahramanmaraş Çevre İl Müdürlüğü Araştırma Kaynakları

-http://www.kahramanmaras.bel.tr/

- http://www.csb.gov.tr/iller/kahramanmaras/index.php?sayfa=anasayfa

- http://www.ogm.gov.tr/SitePages/OGM/OGMDefault.aspx



 Emre Furkan COŞKU
 Kemerburgaz Üniversitesi
Hukuk Fakültesi




YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,375

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran