Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

İLYAS ORTABAKAN ARAŞTIRDI.

İlyas Ortabakan Araştırdı.


defa gösterilmiştir
KAHRAMANMARAŞTA TARIM VE HAYVANCILIK
    Tarım ve hayvancılık insanlığın kadim dostlarıdır,tarım ve hayvancılık denilince elbette ki sadece akla kahramanmaraşa gelmez.Ama biz burada özel ve dar bir alanda kahramanmaraş yöresindeki tarım ve hayvancılığı konuşuyor olacağız.elbetteki incelediğimiz alanla ilgili kapsamı belirli bir darlığa çekersek incelemek istediğimiz konu daha da net olarak gözümüzde canlanacaktır.Aksi takdirde anlatmayı umduğumuz konunun derinliklerinde kaybolabiliriz.çünkü anlatılmak istenen konu tarım ve hayvancılık çok yönlü bir konudur .sadece belirli parametreler konuyu anlamak için yetmez dünya konjuktorüne bakmamız gerekir,türkiyenin tarım ve hayvancılık politikasına bakmamız gerekir ,Dünyada adı geçen konulardaki gelişmelerin ne olduğuna ve üretim tekniklerine bakmak ihtiyacı doğabilir. neyse ki biz sadece dar bir alanda sadece yöre halkı için tarım ve hayvancılığın ne anlama geldiğiyle ilgileniyoruz.
   elbetteki bizden çağlar önce de kahramanmaraş ve civarında tarım ve hayvancılık yapılmıştır bizim ilgi alanımız bu da değildir ,ki bu olsaydı  benim o dönemi kouşmam için bir sürü araştırma inceleme yapmam gerekirdi yada yapılmış saha araştırmalarını okumam anlamam gerekirdi. Kendi  gözümün gördüğü,kendi aklımım da anladığı şeyleri anlatmak içinse bu tür şeylere ihtiyaç yoktur.Kahramanmaraşın iklimi çeşitli tarım ürünleri yapmaya uygundur. tarımsal olarak düşünüldüğünde bugday,arpa pirinç çavdar, mahlut, nohut, fasülye, şekerpancarı ve pamuk akla gelmelidir.ihracat ürünü olarak düşünülmezse iklimin uygun olmasından dolayı, başta üzüm olmak üzere pekçok meyve yetişir. Üzümü meşhurdur. Yetişen diğer meyveler ise çilek, elma, kayısı, armut, zeytin, dut, antepfıstığı, fındık, yerfıstığı ve çamfıstığıdır.llde sebzeler arasında en çok domates, biber, lahana, soğan, kabak ve hıyar yetiştirilir. Kahramanmaraş?ın kırmızı biberi meşhurdur. İlde modern tarım araçları, sulama ve gübreleme yaygınlaşmıştır. Türkiye?nin biber tarlası ve çeltik deposudur.Kahramanmaraş çayır, mer?a ve yayla bakımından zengindir. İl sınırları içinde koyun, sığır ve kıl keçisi beslenir.Kümes hayvancılığı gelişmektedir. 30 bin civârında arı kovanı bulunmaktadır. Menzelet, Kartalkaya, Sır Baraj göllerinde ve Tekirsuyu?nda alabalık, aynalı sazan, yayın ve kefal balıkları avlanır. .Büyükbaş hayvanlarda sayı 120 bin civarında iken küçükbaş hayvanlarda 520 bini bulmaktadır. Kahramanmaraşın toplam (ilçeler dahil)  1 milyon nufusu olduğu düşünülürse bu sayı fena değildir.kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmekten öte fazlasını da yetiştirmektedir. :Tabiki kahramanmaraşa son 10 yılda verilen tarım ve hayvancılık desteği olan 102 milyon lira bunda etkili olmuştur.Çiftçilerimiz bu destekle modern teknikler kullanmaya alışabilmişlerdir. Bu da uzun vadede üretim de verimliliği artıracaktır.
    Tarım açısından bakıldığında da Kahramanmaraş Modern tekniklerle üretim yapabilmektedir.Yine bunda da çiftçiye verilen tarım kredileri etkin rol oynamaktadır.Sanayi ürünü olarak düşünüldüğünde Pamuk ilk akla gelen tarım ürünü olmalıdır. Aslında Kahramanmaraş tesktil açısından düşünüldüğünde İleri doğru giderken pamuk üretimi açısından geriye doğru gitmektedir. 2000 li yılların başında 350 bin dekar pamuk üretimi için kullanılmaktayken şu anda sadece 37 bin hektar ekili pamuk alanı bulunmaktadır. Halbuki Kahramanmaraşın iklimi Pamuk üretimi i,çin uygundur,eger makinalı ekim ve hasat yapabilmeyi tam olarak doğru anlayabilirsek sadece pamuktan ihracat bile yapabiliriz.Bu Kahmaramanmaraş ve yöre halkı için ciddi bir iş kolu olabilir bu sayede kişi başı gelirde artış olabilir.
  Ormancılık da tarım konusuna girdiği için küçücük bir bilgide onun hakkında verecek olursak,Kahramanmaraş orman bakımından zengin sayılır. 470 bin hektar orman ve 130 bin hektar fundalık olarak 600 bin hektar orman varlığı vardır.Senede yaklaşık 200 bin m3 sanâyi odunu ile 50 bin ster yakacak odun ve 500 ton reçine elde edilir.Bunun dışında son 2 yılda devlet destegi ile her ilçede ve her köyde yada mezrada  ağaçlandırma çalışması yapıldığını bizzat biliyorum.Ve bu çalışmaşardan Dolayı çok sevinçliyim çok umutluyum yapılan bu ağaçlandırma çalışmaları beni mutlu ediyor umarım yarınlarımıza, çocuklarımıza Yeşil,yemyeşil oksijeni bol bir Kahramanmaraş bırakırız.Yapılan ağaşlandırma çalışmalarında aslında bizzat işçi olarak çalıştım ve çok zevk aldım hem ücretimi aldım hemde ağaçlandırma çalışmasına katkıda bulundum. Benim için çok anlamlı bir işti doğrusu,zaten amaç hem insana yakışır bir çevre meydana getirmek hemde bunu yaparken yöre halkına iş alanı sağlamaktı her ikisi de çok güzel başarılmış oldu bence. Sadece yapılan çalışmaları korumak kaldı çünkü henüz fidan durumundalar ve koruma altındalar.
Son olarak beni  bu yazıyı yazmaya teşvik eden başta  Maraşder derneğine ve çalışanlarına ve bizi yüreklendiren Dernek genel sekreterimiz syn. lütfi ŞİRİKÇİ'ye teşekkürlerimi sunuyorum.
yazan :ilyas ortabakan
 yıldız teknik üniversitesi


YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3008

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran