Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

MADALYA VE KAHRAMAN"LIKLA SONUÇLANAN MÜCADELE...

Madalya ve Kahraman"lıkla Sonuçlanan Mücadele...


defa gösterilmiştir
Mehmet Akıllı´nın Kaleminden;Madalya ve Kahraman"lıkla Sonuçlanan Mücadele...

Madalya ve Kahraman"lıkla Sonuçlanan Mücadele 

 Fransızlara karşı başlattığı milli mücadelehareketiyle "İstiklal Madalyası"ve "Kahraman" unvanı alan Kahramanmaraş'ın kurtuluşu, 93 yıldır"gurur ve özgürlük günü" olarak kutlanıyor.

 İşgalde düzenli ve güçlü Fransız ordusuna karşı başlattığı teşkilatlanmayla dünyada "kendi kendini kurtaran tek şehir" unvanını alan Kahramanmaraş'ın kurtuluş günü, 93 yıldır çeşitli şekillerde kutlanarak gelecek nesillere aktarılıyor.

 

Her yıl 12 Şubat Kurtuluş Bayramı etkinlikleri kapsamında şehir gelinlik gibi süslenip Bayram yerine dönüyor. Günler öncesinden kutlamalara hazırlanan gençler, her yıl yaşanan coşkuya eşlik ediyor. Etkinliklere her mahalle oluşturduğu grupla katılıyor.Kentte, milli mücadeleyi temsil eden yöresel çete kıyafetleri giyilerek, bir hafta boyunca cadde ve sokaklarda yürüyüş gerçekleştiriliyor.

 

Yine kutlamalar çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. İlk kurşunu atarak Maraş'ta kurtuluş mücadelesinin kıvılcımını ateşleyen milli kahraman Sütçü İmam'ın mezarı ve şehitlik ziyaret edilerek dua okunuyor.

 21 Ocak 1920'de, Fransızlara karşı 22 gün ve 22 gece süren bir mücadeleden sonra yediden yetmişe tek yürek tek bilek halinde savaşarak 12 Şubat 1920 tarihinde özgürlüğe kavuşan Kahramanmaraş, özgürlük hikâyesinin de haklı gururunu yaşıyor.

 

"Kendini kendini kurtaran şehir" unvanıyla milli dayanışmanın en güzel örneğini veren Maraş?ımız, 5 Nisan 1925 yılında TBMM'den"İstiklal Madalyası" ve 7 Şubat 1973'te aldığı "Kahraman"lık unvanıyla tarihteki yerini aldı.

 

"Osmanlı Devleti'nin yıkılmasının ardından milli mücadele dönemi başlamış ve bu mücadelenin önemli ayaklarından biri de Maraş?ımız olmuştur. Türk milleti tarihten bu yana bayraksız, vatansız ve milletsiz kalmamıştır. 12 Şubat, bu milletin bayraksız, vatansız ve milletsiz kalmadığının en önemli örneğidir.

 

                                             Madalya ve "Kahraman"lık

 

 

"TBMM tarafından Maraş?ımıza bir yazı gönderilir. Yazıda milli mücadeleye katılanların isimleri istenir. Yazı sonrası yapılan toplantıda, 'milli mücadeleye katılmayan tek bir fert bile yoktur. Eğer bir takdir verilecekse Maraş halkı mükâfatlandırılmalıdır' denilerek TBMM'ye yazı yazılır. Yazı sonrası 5 Nisan 1920 tarihinde Maraş'a 'İstiklal Madalyası' verilir. 7 Şubat 1973 yılında ise Maraş yine TBMM tarafından 'Kahraman'lık payesi ile ödüllendirilir."

 

 

Mehmet Akıllı

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Tıp 1.SınıfÖğrencisi


RESİMLERRESİMLER
YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,2969

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran