Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

MUHAMMED ALPAY Yazdı


defa gösterilmiştir
Kahramanmaraş Konakları ve Mimari Yapısı

DEDEOĞLU KONAĞI

Kahramanmaraş ilimizinKurtuluş mahallesinde yer alan Dedeoğlu Konağı kent dokusunu oluşturan sivilbir mimarlık örneğidir. Yapının  yapımyılına dair kesin bir bilgi içeren bir kitabe bulunmamasına karşın bulundurduğumimarı özelliklerinden, yapı malzemelerinden ve yapım tekniğinden yapım yılının1900?lü yıllara dayandığı anlaşılmaktadır. Yapı üç  katlı olup zaman içerisinde mülkiyetlereayrılmış. Osmanlı geleneksel konut mimarisinin tipik özelliklerini yansıtankonak dış sofalı köşkü ve eyvanlı plan tipine sahiptir. Yapı iki sokağa veavluya cephe vermektedir. Yapı  sokağa  ve avluya açılan pencerelerleaydınlatılmaktadır. Yapı karma yapım tekniği ile inşa edilmiş. Zemin ve birinci katın sokağa cepha veren kısımlarıkaba yonu taş duvar ile inşa edilmiş. Yapının katdöşemeleri doğramalar ve çatı döşemeleri ahşap sistemle çözülmüş. Zemin katıntamamında taş kullanılarak yapının ana taşıyıcı sistemi oluşturulmuş, birincive ikinci katın tüm duvarları ise ahşap bağdadi sistem üzerine horasan harcıyapılarak tamamlanmış. 3.kat ahşap çıkma tekniği ile yapılmış. Yapının zeminkatında depo alanları ve ev halkının tüm senelik yiyeceğini sakladığı bölümlerbulunmaktadır. Birinci katta 2 oda ve odaların açıldığı bir ön sofa yeralırken, ikinci katta ise avluya bakan bir ön sofa ve odaların açıldığı eyvanyer almaktadır.Yaşamın yan ihtiyaçlarına hizmet eden mekânların fazlalığı ve yapıyaçeşitli dönemlerde yapılan eklemelerle yapıya sonradan eklendiğianlaşılmaktadır. Hizmet mekânlarının çokluğu yapıda birkaç ailenin beraberyaşadığını göstermektedir.

MahmutArif-i Paşa Konağı

 Konak Mimari olarak;  sonradan eklenen muhdesler dışında orijinalkısımları Türk konut mimarisinde orta sofalı olarak adlandırılan plan şemasınasahip. Zemin ve 1. Normal kattan oluşan yapıda gerek zemin katta; gerekse 1.Katta orta sofanın her iki yanında birbirine dik ve kuzey- güney doğrultusundayerleştirilen mekânlar ile bu mekanların düzenlenmesinde dikkat çekensimetrilik konak, planın en belirleyici özellikleridir. 2 katlı olan yapının,zemin katı taş, 2. katı bağdadi teknikle güneye ve batıya cumbalı olarak inşaolunmuş. Zemin kat ve 1 normal katta 4 tane?den 8 odası olup, zaman sürecindehamam ve mutfak ilavesi yapılmış. Geleneksel Maraş konut mimarisinde olduğugibi zemin kat ahşap hatıllı yığma taş duvar, üst ise bağdadi tarzda inşaedilmiş. Üst katın güney cephesinde ahşap payanda ile desteklenen cumba ve üstkatın batı cephesinin tamamında devam eden ahşap payandalar ile taşınançıkmalar konağın en önemli özelliklerinden bir diğeridir.

Kocabaş Konağı

Konak düzgünolmayan çokgen planlı bir avlunun üzerine yerleştirilmiş bodrum üzeri ikikattan ibaret. Orta sofalı plan bütün katlarda uygulanmış. Üç giriş kapısındanbir tanesi güneydeki bahçe kapısı olup,  yöresel adıyla enikli ( iç içeiki kapı) tahta kapı, diğer ikisi ise batıda ana binaya giriş kapısı olaraktahta ve saç kaplamalı kapılardır. Çevre duvarı moloz taşlarla örülmüş. Avlununorta kısmında -sonradan yapılmış- sekizgen planlı bir havuz bulunmakta. Konağıntaşıyıcı sistemi bodrum ve zemin katta dış duvarlarda, yığma taş duvar, içduvarlarda ise ahşap iskelet, birinci katta ise tümüyle ahşap iskeletsistemidir. İkinci kat altı payanda ile batıdan genişletilmiş. Payanda üç kavislive bağdadi üzeri sıvalıymış

YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3203

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran