Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

Okan Söyler Araştırdı


defa gösterilmiştir
Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi´nde yer alan, dondurma, biber ve tarhanasıyla bilinen bir ildir.

KAHRAMAN MARAŞ

Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi'nde yer alan, dondurma, biber ve tarhanasıylabilinen bir ildir.

Kurtuluş Savaşı sırasında Fransız işgalcilere karşıverdiği yerel mücadeleden dolayı TBMM tarafından istiklal madalyası verilen tek ildir. Yine bu kararlaMaraş olan eski adı, Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. Şairlerimizden Gülten Akın Maraş halkı için "Adamın sugibi akanıdır Maraşlı" demiştir. Ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, ise Seyahatnamesinde Maraş halkı için, "Kelimatlarılisan-ı Türki?dir ve ekseriya halkı Türkmen?dir" der. Maraş ve çevresibaşta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beydili boyları çoğunlukta olmakla birliktehemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur.

Tekir Vadisi, Döngel Köyündeki mağaralarda yapılanaraştırmalarda ele geçen buluntular yörede insan yerleşiminin Üst PaleolitikÇağda başladığını; Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Çağlarında da sürdüğünügöstermektedir.2009 yılında Kahramanmaraş merkezde yapılan kazılar esnasındada M.S. 300-400 yıllarına ait olan Germenicia AntikKentine dair birtakım mozaikler bulunmuş ve üzerlerinde çalışmalarabaşlanmıştır.

Şehri Hititler kurmuşlardır. Daha sonra Asurlular, Persler,Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memluklular, Dulkadiroğulları veOsmanlılar şehre hakim olmuşlardır.

11. yüzyılın sonlarında Anadolu'ya kesin olarak yerleşenTürklerin egemenliğinde kaldı. 1243'te Moğol İşgaline uğrayan Maraş,II.Anadolu Beylikleridevrinde Dulkadiroğulları'nınoldu.1516'da Osmanlı egemenliğine geçen Maraş, 1516-1919 yılları arasındaOsmanlı egemenliğinde kaldı.Mütareke Döneminde önce İngilizler, sonraFransızlar tarafından işgal edildi.

Kurtuluş Savaşı

Maraş Savunması, I. Dünya Savaşı?nin sonlarınadoğru müttefiklerinin yenilmesi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu 30Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi[1] ile Anadolu'nun birçok yerigibi Maraş'ın da işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 21Ocak 1920'de başlayanmuharebe. 12Şubat 1920 tarihinde işgalin ortadankalkması ile sonuçlanmıştır.

Sütçü imam olayı

Savaş'ın çıkacağının ilk kıvılcımı 31Ekim 1919'da Sütçü İmam Olayı ile yaşandı.Ermeni-Fransız Lejyon askerlerin Uzunoluk Hamamı'ndan çıkan peçeli Türk kadınlarına el uzatmaları sonucunda ayaklanan Türkler Ermeni-Fransızlarasaldırmaya çalışsada Ermeni-Fransız askerler, olaya müdahale etmek isteyen Çakmakçı Sait'i yaraladı[2]. Sütçü İmam'ın dakarşılık vererek Ermeni-Fransız lejyonerlere kurşun atmasından sonra kısasüreli bir arbede yaşandı.[3]Daha sonra 27Kasım 1919'da Agop Hırlakyan'ın evinde Fransız komutanı için bir dans tertiplenir. Komutanın dansadavet ettiği Ermeni kızı :

?Sizinle dans etmekten mazurum. Çünkükendimi esarette hissediyorum. Kalede Türk Bayrağı dalgalandığı sürece, sizinledans edemem ! ? diyerek teklifini kabul etmez. Bunun üzerine kaledeki Türk Bayrağı indirilir

Savaş Sonucunda

  • Fransız askerler, Islahiye tarafına geriçekildi. Hemen ardından Mustafa Kemal ve Kâzım Karabekir birer telgrafçekerek Milli Kuvvetler'in galibiyetini kutladı
  • Maraş'taki birlikler Urfa'ya yardım olarak gönderildi.
  • Güney Cephesi'nde Kuva-yi Milliye'ninkendine güveni arttı.

Kurtuluş Savaşı'ndansonra 5 Nisan 1925'de İstiklal Madalyası ve 7 Şubat 1973'deMaraş'a Kahraman ünvanıverildi.Kahramanmaraş,şu anda 420 Bin'iaşan Merkez Nüfusuyla Türkiye'nin 16.Büyük kentidir.

OKANSÖYLER

YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3359

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran