Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

SEVGİ DURMUŞ ARAŞTIRDI...

Sevgi Durmuş Araştırdı...


defa gösterilmiştir
Yöresel Lezzetler

1. YİYECEK VE İÇECEKLER

 1.1. KAHVALTILIKLAR

1.1.1. ÇİLEK REÇELİ

 Mazemeler                                                                                                                                     Çilek                                                                                                                                                 Şeker                                                                                                                                                   Yapılışı

Aldığımız çilekleri temizlikden sona 5 kg çilekaldıysak üstüne de 5 kg şeker dökeriz. Bu şekilde bir gece bekletiriz. Sabahşeker tamamen çileğin içinde erir, suyunu bırakır. Onu öylece ocağa koruz,kaynadıkdan sona böle köpürmeye başlar, o zaman o köpüğü alırız üzerinden.Ondan sona tam kaynamaya çıkdıkdan sona 5 dk daha tutarız. 5 dk sona ocakdanalır, soğudukdan sona 5 dk daha tutarız. 5 dk sona ocakdan alır, soğudukdansona kavanozlara yerleştirriz.

1.1.2.  GÜL REÇELİ

Mazemeler                                                                                                                                        Gül                                                                                                                                                   Şeker                                                                                                                                                              Az bir mikdar limon duzu                                                                                                                                                               Yapılışı

Gül toplanır. İçindeki o tohumları kalmamak şartıylatek tek o yaprakları kopartılır. Bir tarafdan şerbetimiz kaynatılır, indirmeye5 dk kalarak da kaynayan şerbetin içine gülleri atarız ve bir fiske de limonduzu atılır. Tamamen hem rengi çıksın hem de şekerlenmesin diye. Tamamenkıvamına geldikden sona da ocakdan alırız ve soğudukdan sona da kavanozlarayerleştirriz.

1.1.3.  ÇAMANLI YUMURTA

Mazemeler                                                                                                                                                     1 yemek gaşığı çaman                                                                                                              2 yemek gaşığı tereyağ                                                                                                                        3?4 yumurta                                                                                                                                  Yapılışı

Yağ tavaya alırız. Onun içine çamanı koruz. Çamankavrulmaya başlayınca üstüne yumurtayı kırıp karıştırrız ve bişdikden sona da kahvaltıyasıcak sıcak getirriz.

1.1.4.  ÇÖKELİK

Mazemeler                                                                                                                                                            Süt                                                                                                                                                                         Yeterikadar duz                                                                                                                                    1 çay bardağı yoğurt                                                                                                                                           Yapılışı

İneği sağıyok. Südümüzükızdırıyok. Süt kızdıkdan sona yoğurtna mayalıyok. Ondan sona tekrar onusabanan kalkıp yayyok yannıkda. 1 saat sona çıkarıp bez süzekde süzüyok, onunayranı çıkıyo, yağ ayrı ayran ayrı kaba kalıyo ondan sona o ayranı götürüpkestiriyok. Altına ataş yakıyok, o ısınınca çökelek oluyo. O çökeleği tekrarbiraz soğuyunca tekrar süzeğe atıyok ki süzülsün. Onun suyu çekilince bu sefer duzluyok,deriye basıyok. Canımız isterse deriden gidip çıkarıyok, çöreğini yapıyok,kahvaltıdan yiyok. Gine üzerine baskı veriyok ki suyunu ice sıksın diye. Oderinin dışı her gün yıkanır ki hem temiz olsun hem de pis kokmaması için.Deride çökelek 3.2. 

ŞORALAR ( ÇORBALAR )

1.2.1.TOYGA ŞORASI

Mazemeler

2 kâse gendime(dövme)

 1 kâsehaşlanmış nohut  üzeri için;

 1 kg yoğurt

 2 lt su

Yapılışı

Bir tencerenin içine 2 kâse gendimemizi koyup üstünede su ekledikden sona 1 saate yakın gendimemizi haşlıyoz. Zaten gendimemizsuyunu çekdiği için süzmeye gerek yok. Haşladığımız gendimeleri ayrı geniş birkaba döküp içine haşlanmış bir kase nohudu da bırakıyoz. Ayrı bir kapdayoğurdumuzu 2 lt suynan ice özedikden sona haşlanan gendimelerin üstüne döküpkaynayıncaya kadar ocakda karıştırrız.

1.2.2.KESME ÇORBA  

Mazemeler                                                                                                                                       4 su bardağı un

1 dadlı gaşığı duz

 Yeteri kadarsu

1 su bardağı yeşil mercimek

 1 dadlı gaşığısalça

 1 dadlı gaşığıkimyon

 1 dadlı gaşığıkarabiber

 1 dadlı gaşığısumak

Yapılışı

Leğenin içine adlımız un, duz ve sudan sert olacakşekilde hamuru yuruyoz. O hamuru dinlendirmeden tahta bürüklüğünde açıyosun.Açdıkdan sona 2 cm kadar ne kalın ne ince olacak. Açıp dörde bölüyosun, dördeböldükden sona o parçaları üst üste koyup birer parmak kalınlığında ince uzunşekilde kesiyosun. Onları kesdikden sona da kare şekline getiriyosun. Kareşekline getirdikden sona mercimeği haşlama geçelim. Mercimeği haşlıyoruz. 5 subardağı kadar suyna 1 bardak yeşil mercimek haşlıyosun. Onu haşlamaya 10 dakkakadar haşlıyosun. Haşladıkdan sona mantıları içinebırakıyosun. Mantılarkaynarken mecimekne sosunu hazırlıyosun. Sosu için yarım su yarım su bardağıkadar sıvı yağ, 1 dadlı gaşıhı kadar salça çalıp, içerisine kimyon, karabiber,sumak o şekilde karışdırıp kaynayan mantının içerisine bırakıyosun, onlarda 10 dakkakadar hepsi bir arada kaynayacak. Kaynadıkdan sona sıcak bir şekilde servisyapıyosun.

.1.2.3.  CIVIKLAMA

Mazemeler

 1 çay bardağısiyah mercimek

 1 baş kurusuvan

 1 tane domates

 1 tutam yeşilfasulye

 1 çay bardağıbulgur

 1 dadlı gaşığısalça

 1 dadlı gaşığıkuru biber

 1 dadlı gaşığıdomates kurusu

 1 çay gaşığısumak

 200 gr kıyma

 1 çay bardağızeytinyağı

 1 dadlı gaşığıduz

Yapılışı

Tencereye bir lt soğuk suyu koydukdan sona içine 1çay bardağı siyah mercimeği koyup 20 dakka falan kaynatıyoz. Kaynayan suyuniçine 1 baş ince doranmış suvanı ve 1 tane de domatesimizi dorayıp 2 dakka bölekaynadıyok. Sona içine 1 tutan küçük küçük doranmış yeşil fasulyeyi, pul biberive kıymayı da ekledikden sona kaynatmaya devam ederiz. Daha sona içine 1 çaybardağı kadar bulguru katıp 5 dakka daha kaynatdıkdan sona son olarak duzunu,sumanı ve dövülmüş domates kurusunu da katıp yememiz suyunu tam çekmeden cıvıkolacak şekilde 1 saat bişirip ondan sona da sıcak sıcak tabaklara alırız.

1.3.  HAMUR İŞLERİ

1.3.1.  PİSİK OMACI

Mazemeler

 3 tane kurusaç ekmeği

 1 kâse soğuksu

 4 tane domates

 4 tane sivribiber

 Yarım yemekgaşığı salça (domates-biber karışık)

 3 dilimrendelenmiş Elbistan peniri

 1 baş gurusuvan

 1 yemek gaşığıpul biber

 2 yemek gaşığıreyhan

 2 yemek gaşığıkuru maydanos

 1 çay bardağısıvı yağ

Yapılışı

Önce 3 tane kuru sac ekmemizi bir leğenin içine alıp,bunu bir güzel parçalar halinde olacak şekilde kırıyoz. Daha sona bu kırılanekmeklerimiz guru olduğu için biraz yumuşaması için ayrı bir tavanın içinde 4tane ince doranmış domatesimizi, biberimiz biraz kavurdukdan sona üzerinesalçasını çalarız ve bu karışımı ekmemizin üzerine dökeriz, bir güzel karışdırrız.Sona üzerine pul biberini, reyhanı, ince kıyılmış maydanozu, rendelenmişElbistan penirini ve ince ince doranmış suvanları da koydukdan sona tekrar karışdırıyoz.Yapılan bu yememizi küçük sıkmaçlar haline getirip tabaklara alıyoz.

1.3.2.  KÖMBE

Mazemeler

Hamuru İçin;

 3 kg un   

1,5 lt ılık süt

 1 yemek gaşığıtohum mayası

 2 yemek gaşığıduz

İç Harcı İçin;

 6 tane büyükbaş suvan

 2 su bardağısıvı yağ

 1,5 kg kıyma

 2 yemek gaşığıpul biber

 1 yemek gaşığıduz

 

Yapılışı

6 tane büyük boy suvanımızı küçük küçük doradıkdansona bir tencerenin içine 2 su bardağı sıvı yaımızı ice kavururuz. Pembeleşensuvanlarımızın içine 1,5 kg kıymamızı koyup bir 5 dakka da böle kavururuz.Sonra baharatlarını da koyduhdan sona ocakdan indirriz. (iç harcın tambişmesine gerek yok) Sona kömbemizin hamurunu yapmak için bir leğen alırız veun, duz, süt ve mayasını katıp ice yuurdukdan sona 1 saat hamuru dinlenmeyebırakırız. Mayalanan hamurumuzu avuç içi büyüklüğünde bezelere ayırarak açmaişlemine geçeriz. Bezelerimizi un serperek oklava yardımıyna bişireceğimizfırın tepsilerimizin büyüklüğünde normal kalınlıkda açarız. Açdığımızhamurumuzu tepsiye yerleşdirip üzerine önceden hazırladığımız iç harcımızı açıkyer kalmayacak şekilde ice döşeriz. Yine aynı büyüklük ve kalınlık da bir bezedaha açıp döşediğimiz bu harcın üzerini kapadırız ve üzerine biraz sıvı yaı sürüpsonra bir gaşık yardımıyla kömbemizin bişerken şişmemesi için ufak ufakhamurumuzda yırtıklar oluşdurruz. Daha önceden yakılmış sobamızda 15?20 dakkabişirmeye bırakırız. Bişen kömbemizi kesip sıcak sıcak sunarız.

1.3.3.  KESME MANTI

Mazemeler

Hamuru İçin;

 1 kg un

 1 dadlı gaşığıduz

 Yeteri kadarsu

Diğer Mazemeler;

 1 top ıspanak

 100 grtereyağı

 1 çay gaşığıkuru nane

 1 çay gaşığıpul biber

 3 diş dövülmüşsarımsah

 1,5 kg yoğurt

Yapılışı

Hamuru için; bir leğenin içinehamur için gerekli mazemeleri koyup ice sert bir hamur olana kadar yuurruz.Daha sona yorulan hamuru avuç içi büyüklüğünde bezelere ayırıp, bunları tahtanınüzerine uzun, ince bir oklavayna un serperek normal kalınlıkda açarız. Açdımızbezeyi bıçakna ince ince kesip tekrardan bu kesdiğimiz parçaları daha küçükparçalar halinde keseriz. Kesip hazırladığımız mantıları sona kaynadmak içintencerede kaynayan suya atarız ve 5 dakka kaynatırız. Bişen mantıları bir kevkirdengeçirip süzeriz. Daha sona da souması için geniş bir kaba boşaltır, balkonabırakırız. Mantılarımız bir tarafdan sourken mantıların üstüne dökmek için ayrıkaba dövülmüş samırsahımızı duzumuzu ve 1,5 kg yourdumuzu koyup icekarışdırarak özeriz. Özedimiz yourdu soğuk mantıların üstüne dökeriz, çok katıolmaması için içine biraz da soğuk su katılır. En son aşamaya ayrı bir kapdaeritdimiz tereyaından ve baharatlardan oluşan sosu yourdlu mantının üstündegezdirriz.

1.4.1  KUŞ KUŞ PİLAVI

Mazemeler

 4 tane yumurta

 1 dadlı gaşığıduz

 1 kâse bulgur

 1 kâse un

 1 lt sıcak su

 1 çay bardağısıvı yağ

 Yarım kilosoğuk süt

Yapılışı

Önce geniş bir leğenin içine4 yumurtamızı kırıp, çırparız. Sona üstüne yarım kilo soğuk sütü boşaltırız.Sütne yumurtayı ise çırpdıkdan sona ayrı bir kabın içine kuş kuşumuzu yuurmakiçin 1 kâse bulguru koruz ve hazırladımız sütlü yumurtayı bulgurun üstüne birergaşık dökerek bulguru ıslatırız sona azar azar un serperek ice öfeleriz. Buişlemi 3?4 kere tekrarlarız. Böylece öfeleyip hazırladığımız çiğ kuşkuşlarımızı sobanın üstünde çevire çevire kızardırız. Daha sona kuruyup,kavrulan kuş kuşları tencere de kaynayan suyun içine atıp 20 dakka kadarbişirriz. Bişen kuş kuşlarımızı kevkirden geçirdikden sona üzerine bir çaybardağı kadar sıvı yaını ısıtır, dökeriz ve tabaklara sıcak sıcak servis ederiz.ekesme mantımız hazır olur.

1.4.2  HIRKALI

Mazemeler

 1 lt su

  1 dadlıgaşığı duz

 Alabildiğikadar un

 1 kg pancar

 1 kg yoğurt

 1 baş samırsah

 1 yemek gaşığısalça

 2 yemek gaşığıtereyağ

Yapılışı

Hamuru için başda duzunu atıp yuruyoz, böle birazyumuşak oluyo, sona pancarımızı getiriyoruz, böle peziğinden ayırıyoruz. Tekraryuurdumuz o hamuru tek tek pancara az az sarıyoz. Hamuru, peziğinden ayrılanpancarın yapraklarının arasına koyyoz. Bunları da aynı sarma gibi ufak ufaksarıyoz. Ondan sonra suyunu kaynadıyoz ve tekrar sardımız bu hırkalıları suyakoyyoz. 15-20 dk böle kaynaddıkdan sona tekrar onu süzüyoz, süzdükden sonakevkirden geçiriyoz. Onu soumaya bırakıyoz. 15?20 dakka da soumada kalıyor. Tekrarbuna soudukdan sona yourt özeyip samırsakna birlikde hırkalının üstünedöküyoruz. Oldukdan sona tekrar ayrı bir kapda tereyağ kavuruyoz. Sosu içinkavrulan tereyanın içine salçasını koyyoruz. Salçasını koydukdan sona da yourtluhırkalının üstüne ilave ediyoz

1.5.   KÖFTELER

1.5.1.  KIL DÜĞÜRCÜK KIYMASI

Malzemeler

 Kıl düğürcük

 Alabildiğikadar su

 Duz

 Pul biber

 Bir baş kurusuvan

Yapılışı

İnce düğürcük; yani düğürcüğün en incesine kıldüğürcük denir. Bu sade bir kıyma türüdür. Tepsiye kıl düğürcük miktarıncakonur. Ondan sona kuru suvan çok ince ince doranıp düğürcüğün üzerine dökülür veüzerine duz ve biber eklendikden sona bu ince düğürcüğe su ilave etmeksuretiyle ice yuurulur.

1.5.2.  SIKMA

Malzemeler

 Yarım kilo düğürcük,

 Alabildiğikadar su,

 200 gr un,

 1 su bardağıirmik,

 1 dadlı gaşığısalça,

 1 dadllıgaşığı duz,

Üzeri için;

 1 yemek gaşığısalça,

 1 dadlı gaşığıkarabiber,

 1 dadlı gaşığıpul biber,

 2 diş samırsak

 1 su bardağısıvı yağ

 Yapılışı

Bir kıyma leğeninin içineyarım kilo düğürcüğümüzü, unumuzu, irmiğimizi, duzunu, koydukdan sona üzerineyeteri kadar su koyup bir güzel yoğuruyoz. Daha sona yoğurduğumuz hamuru küçükparmağımızın yarısı büyüklüğünde olacak şekilde sıkıp sıkıp atıyoz. Sıkıp atdığımızsıkmalarımızı kaynamış suyun içine atıp kaynatdıkdan sona üzerine dökmek için;bir tavada 1 yemek gaşığı salçayı karabiberini, pul biberini ve 2 dişsamırsağını koydukdan sona sıkmamıza koyyoruz.

1.5.3.  TAKALAK KÖFTESİ (KELOĞLAN KÖFTESİ)

Mazemeler

 1 kg düğürcük

 1 yumurta

 1 yemek gaşığısalça

 2,5 su bardağıirmik

 1 çay bardağıun

 1 dadlı gaşığıduz

Kaynatmak için;

1,5 lt su

 1 yemek gaşığıduz

Üzeri için;

 5 tane domates

 3 diş samırsak

 1 çay bardağısıvı yağ

 1 dadlı gaşığıpul biber

 1 dadlı gaşığıkarabiber

 1 demet ince kıyılmışmaydanos

Yapılışı

Önce kıyma leğenimizin içine boşaltdığımız düğürcüğübiraz suynan ıslıyoruz. Islanan düğürcüğümüze 1 yumurta kırdıkdan sona duzunu,salçasını ve irmiğini de ilave ediyoruz. Sona bunu bir güzel yuuruyoz.Hazırladığımız bu karışımı küçük küçük parçalar haline getirip yuvarladıkdansona üzerine baş parmağımızna basıp şekil verecez, sıkıp şekil verdiğimiz buköftelerimizi kaynatmak için; ayrı bir tencerede kaynayan suyun içine atıyok.15 dakka böle kaynadıkdan sona ocakdan indirip dibinde biraz su kalacak şekildesüzeriz. Daha sona köftenin üzeri için; ayrı bir kapda dışı soyulup,rendelenmiş domatesleri ve dövülmüş samırsaklarımızı yada ice kavurdukdan sonaduzunu, karabiberini ve ince soyulmuş maydanoslarımızı da üzerine kodukdan sonahazırladığımız karışımı sıcak sıcak alıp köftelerimizin üzerine döküp, ice karıştırıyoz.Tabaklara da alınarak servise hazır hale getiriyoz

1.5.4.  LOM

Mazemeler

İçi İçin;

 1 kg kıyma

 1 su bardağısıvı yağ

  1 kg suvan

 1 yemek gaşığıduz

 2 yemek gaşığıpul biber

 1 tutam çiğmaydanos

Dış Harcı;

 1,5 kg ince düğürcük

 2 baş suvan

 1 yemek gaşığıpul biber

 1 yemek gaşığıkarabiber

 1 yemek gaşığıreyhan

Yapılışı

Öncelikle iç harcını yapmakiçin; bir tencerenin içinde 1 kg kıymamızı birazcık suynan haşlıyok ve haşlanankıymanın içine yasını bırakıyoz. Sona 1 kg suvanımızı robotdan geçirip kıymanıniçine kodukdan sona iç harcını böylelikle bitirmiş oluruz. Dış harcı içinse;gereken mazemelerin hepsini kıyma leğenimize alıp bunu haşlanmış domateskurusunun suyuynan yuurmaya başlarız. Köftemiz hazır oldukdan sona üstüne birtutam doranmış maydanosu da koyup, ısıtılan yaını da döküp bir güzel karışdırrız.Hazırlanan köfteleri avuç içi büyüklüğünde bezelere ayırıp, bu bezelerin içinibiraz çukurlaşdırıp içine daha önceden hazırladımız iç harcını kor ve böylece tabaklaraalıp servis ederiz.

1.6.  ETLİ YEMEKLER

1.6.1.  MUMBAR

Mazemeler

Küçükbaşbir hayvan bağırsağı

1kâse bulgur

1yemek gaşığı salça

Yarımkilo kıyma

2diş samırsak

1dadlı gaşığı karabiber

1dadlı gaşığı pulbiber

1dadlı gaşığı kimyon

1su bardağı sıvı yağ

1baş suvan

2lt su

 1 dadlı gaşığıduz

Yapılışı

Önce küçükbaş bir hayvan bağırsağını alıp, onu tersçevirip duzlu suda temizleninceye kadar ice yıkıyoz. Yıkayıp, temizledimizbağırsağın içini doldurmak için ayrı bir kapda bulgurumuzu, salçamızı,kıymamızı, duzunu, kimyonunu, karabiberini, pul biberini, ince kıyılmış suvanve samırsağını ve en son olarak yaını da kodukdan sona karışdırıpbağırsağımızın içine bu hazırladığımız iç mazemeyi dolduruyoz. Doldurduğumuzbağırsağı daha sona düdüklünün içine yerleşdirip üstüne suyunu ve duzunu koyup1 saat kadar bişiriyoz. Bişen mumbarımızı büyük bir tepsiye alıp servisyapıyoz.

1.6.2.   ET AŞI (DANGUŞD)  

Mazemeler

 2 kg kemikliet

 2 diş dövülmüşsamırsah

 2,5 su bardağıince bulgur

 2 yemek gaşığıtereyağı

 1 yemek gaşığıduz

Yapılışı

Önce kemikli etimizi düdüklüye bırakıyoz. Üzerine 1,5lt suyunu ve duzunu da kodukdan sona azını kapatıp 1 saat bişmeye bırakıyoz.Sona bişen kemikli etimizi çıkarıp bir güzel etini keminden ayırıp, etlerinikuşbaşı biçiminde dorarız ve kazanın içinde kaynayan kemikli suyun içinedoranan bu etleri atarız. Dövülmüş samırsak ve bulguru da katdıkdan sona hazırladımızbu aşı 15-20 dakka bişirriz. Bişen aşımızın üzerine eritdimiz tereyanı döküpyememizi ocakdan indirip tabaklara sıcak sıcak alırız.

 Bu aşımızınözelliği: Hafifden cıvık olması ve yalı, kemikli et ve bunun suyuynaözleşmesidir.

1.6.3.  ELBİSTAN TAVA

Mazemeler

 1 baş suvan

 3 tane sivri biber

 4 tane domates

 4 diş samırsak

 3 tanebatlıcan

 250 gr kuşbaşıet

Sosu İçin;

 1 yemek gaşığısalça

 1 su bardağısıvı yağ

Yapılışı

Önce küçük küçük doradımız suvanımızı, sivribiberimizi, domates, samırsak ve batlıcanımızı kuşbaşı etimizne birlikde fırıntepsimizin içine bir güzel döşeriz. Daha sona üzerine 1 yemek gaşığı salça birsu bardağı yadan oluşdurdumuz sosumuzu dökeriz ve duzunu da ekledikden sonaelimizne ice karışdırıp sona da yarım saat bişmesi için fırına koruz. Bişentavamızı ya tabaklarda ya da tepside servise hazır hale getirerek sıcak sıcaksunarız.

1.6.4.  ARAP TAVASI

Mazemeler

 1 kg domates

 1 kg batlıcan

 6 tane yeşil biber

 1 baş samırsak

 1 su bardağısıvı yağ

 Yarım kg kıyma

 1 dadlı gaşığıpul biber

 1 dadlı gaşığıbiber salçası

 1 dadlı gaşığıduz

Yapılışı

Önce domatesleri, batlıcanları ve yeşil biberi vesamırsağı ince ince kıyyoruz. Kıymamızı fırın tepsimizi alıyoruz, ince incekıydımız mazemelerimizi de kıymanın içine koyyoruz. Daha sona sıvı yağ, pulbiber, biber salçası, duz hepsini bir harmanlayıp, karışdırıp tepsiyebasıyoruz. Daha sona da fırına gönderiyoz ve yaklaşık 1 saat bişmesiyeterlidir.

1.7.   SEBZELİ YEMEKLER

1.7.1.   MIHLAMA

Mazemeler

 1 top ıspanak

 1 baş suvan

 5 yumurta

 1 su bardağısıvı yağ

 1 dadlı gaşığıduz

 1 dadlı gaşığıpul biber

 3 dilim penir

Yapılışı

Öncelikle bir top ıspanamızı alıp güzelce yıkarız.Sona temizleyip  seçdiğimiz ıspanaklarıbir kabın içine ince ince doradıkdan sona üstüne bir baş ince doranan suvanlarıkatar, 5 yumurtayı da kırdıkdan sona en son olarak yaını, duzu, biberini verendelenmiş 3 dilim peniri de ekleyip bir güzel elimizne karışdırdıkdan sona birfırın tepsisinin içine döşeriz ve 1 saate yakın bir süre bişirriz, Sona dasıcak sıcak tabaklara alınıp servis yaparız.

1.7.2.  KURUTLUK DOLMA

Mazemeler

İç Harcı;

 1 kg pirinç

 2 baş suvan

 200 gr kıyma (yağlı olacak)

 1 yemek gaşığıbiber salçası

 1 demetmaydanos

 1 su bardağısıvı yağ

 1 çay gaşığıduz

 1 çay gaşığıpul biber

 1 çay gaşığıkarabiber

 1 çay gaşığıkuru nane

 1 çay gaşığıreyhan

Dış Harcı;

 10 tane kurubiber

 10 tane kurubatlıcan

 10 tane kurukabak

Yapılışı

Önce iç harç için; 1 kâse pirinci yıkadıkdan sonaüzerine ince kıyılmış suvanlarımızı, kıymamızı, küçük küçük doranmışmaydanosumuzu, salça, yağ, diğer bütün baharatlarımızı kodukdan sona elimizneice harmanlıyok. Hazırlanan iç harcımızı önceden haşladığımız biber, batlıcanve kabak kurutluklarımızın içine koruz. İçi doldurulan her bir kurutluktencereye üst üste gelecek şekilde yatırılarak dizilir ve üzerine dolmalarıbasdıracak kadar norman sıcaklıkda su bırakırız. Bir tarafdan bişendolmalarımızın üzerine biraz salça, yağ ile özleşdirdimiz sosumuzu döker birazda limon sıkarak yememizi: 1 saat kadar bişmeye bırakırız. Bişen dolmalarımızısıcak sıcak tabaklara alırız. Tandır ekmemiznen dürüm edip afiyetnen yeriz.

1.7.3.  CİNGAN TAVASI

Mazemeler

 4 tanebatlıcan

 3 tane yeşil biber

 3 tane domates

 1 diş samırsak

 1 dadlı gaşığıduz

 Yarım çaybardağı zeytinyağı

 Yarım limon

Yapılışı

Önce 4 batlıcan, 3 yeşil biber, 3 domates ve 1 dişsamırsağı yarım saat ateşde közlüyok. Sona bunları soyup ince ince doradıkdansona üstüne yaını, duzunu ve limonunu da sıkıp bir güzel karışdırıp tabaklaraalırız

1.8.  TATLILAR

1.8.1.  TUT KAVURMASI

Mazemeler;

 Kurutulmuş tut

 Yeteri kadarduzlu  tereyağ

 2?3 yumurta

Yapılışı

Kurutulmuş tutdan yapılır. Önce tavaya yağ dökülür.Yağ ice yandıkdan sona tut kurutulup dökülür üstüne. Bu biraz, az mikdarpişirilir. Ondan sona da üzerine yumurta kırılır, yumurta kırıldıkdan sona yumurtada bişinceye kadar karıştırılır ve bu tut kavurmasıdır, Elbistan?ın datlı biryiyeceğidir.

1.8.2.  KIRMA KAVURMASI

Mazemeler

 Pekmez (yeterikadar)

 Bulgur (yeterikadar)

 Tereyağ(yeteri kadar)

 Yumurta(yeteri kadar)

Yapılışı

Kırma bağcılık yapılanyerlerde olur. Öncelikle pekmezne bulgur bişirilerek katı hale getirilir vedaha sona bunları dilim dilim edip kuruturuz. Buna kırma denir. Kışın kırmadilim dilim olduğu gibi ayrıca küp veya teneke gibi kaplara da basılabilir. Kışınkaşıkna parçalanarak, gine aynı şekilde tavaya yağ dökülür, ice kırma karışdırılır,yağda üzerine yumurta kırılır. Yumurta bişinceye kadar da karışdırılır. Bunakırma kavurması denir. Bu da Elbistan?a has dadlı  bir yiyeceğimizdir.

1.8.3.  GAYGANA  

Mazemeler

 4 yemek gaşığıtereyağ

 3 yumurta

 1 dadlı gaşığıduz

 Pekmez

 Az mikdarda su

Yapılışı

Tavamızın içine 4 kaşık tereyağımızı koyup, icekızarıncaya kadar eritiyoz. Kararıp kızaran tereyağımızın üstüne bir tabağakırıp, çırpdığımız yumurtalarımızı döküyoz ve duzunu da atdıkdan sona da 1?2dakika kadar bişiriyoruz. Bişdikden sona üzerine 1 su bardağı kadar pekmezli suilave ediyoruz ve 2 dakika sona ocakdan indirip sıcak sıcak yiyoruz. Dadlıyenilen bir yemeğimizdir

1.8.4.  OKLAVA DADLISI

Mazemeler

Hamuru için;

 1 su bardağısüt

 1 su bardağısıvı yağ

 1 su bardağıyoğurt

 3 yumurta

 Aldığı kadarun

İç malzemesi;

 Robotdaçekilmiş ceviz içi

Şerbet;

 3 kâse şeker

 3 kâse su

 Yarım limonsuyu

Üzeri için;

 250 gr tereyağ(duzsuz)

 1 çay bardağısıvı yağ

Açmak için;

 Nişasta,

 Uzun, ince oklava

Yapılışı

Önce bir kabın içine 1 subardağı soğuk südümüzü, 1 su bardağı sıvı yağımızı, 1 su bardağı yoğurt ve 3yumurtamızı ve aldığı kadar un katıp hamurumuzu hazırlarız. Daha sonahazırlanan hamuru 2,5- 3 saat dinlenmeye bırakırız. Yoğrulup dinlenen hamurudaha sona küçük küçük bezelere ayırrız. Bu bezelerimizi açmak için; uzun biroklava yardımıyna nişasda serpilerek oklava büyüklüğünde ince olacak şekildeaçarız. Daha sona tülbent inceliğinde açılan hamurumuzun içine azar azarçekilmiş cevizlerimizi serper ve tekrardan hamurumuzu oklavaya sarar, sonradaoklavanın sağından ve solundan oklavanın ortasına doru büzülecek şekilde bükerve aynen bu şekilde oklavadan çıkarırız. Yapdığımız şekil biraz kurudukdan sonayine aynı işlemi tepsi dolana kadar tekrarlarız. Yapdığımız dadlıları yuvarlakfırın tepsisinin içine dizeriz. Tepsimiz tekrarlanan işlemler sonunda doldukdansona üzerine 250 gr tereyağ ve 1 çay bardağı sıvı yaımızı bir tavada eritiptepsimizin üzerinde gezdirriz. Sona da dadlımızı bişirmek için fırına koyar ve20 dakka bişirriz. Dadlılarımız bişerken biz de başka bir tencerede dadlımızınakıtını hazırlarız. Bir tencerenin içine 3 kase şeker ve 3 kase suyumuzu koyup10 dakka kadar kaynatırız. Akıtımız olmaya yakın da içine yarım limon suyudamlatırız. Akıtımız böle 2 dakka kadar kaynadıkdan sona ocakdan indirip, bişensoğuk dadlımızın üzerine sıcak sıcak dökeriz.

1.8.5.  HATİZE

Mazemeler

 1 su bardağınişasda

 1 su bardağışeker

 1 lt soğuk su

Üzeri İçin;

 2 yemek gaşığıtereyağı

 250 grçekilmiş ceviz içi

Yapılışı

Önce tencerenin içine 1 su bardağı nişasdayıkoydukdan sona üstüne 1 lt soğuk suyu da boşaltıp bir güzel kaynatıncaya kadarice karışdırrız. Hatizenin topaklanmaması için devamlı karışdırmamız gerekir.Bişen hatizeyi sıcak sıcak tabaklara alırken üstüne de ayrı bir kapda eritdiğimizsıcak tereyaını döküp, cevizleri de serpdikden sona afiyetne sıcak sıcakyenmesi gerekir.

1.9.  İÇECEKLER

1.9.1.  PEKMEZ ŞERBETİ  

Mazemeler

 Pekmez

 Soğuk su

Yapılışı

Eskiden yapılırdı. Bir bardağın 4/1 kadar pekmezkonur üzerini de suynan doldurulup ice karışdırılarak yapılan güzel birşerbetdir. Şimdilerin kolası falan olurdu.

1.9.2.  GÜL ŞURUBU  

Mazemeler

 Gül

 5 kg su

 1 dadlı gaşığılimon duzu

 1 kg şeker

Yapılışı

Önce şurup yapacağız,güllerimizi toplayıp bir güzel ayıkladıkdan sona 5 kg kaynamış suyun içinegülleri atıp, üstüne de 1 dadlı gaşığı kadar limon duzu atıp, güller renginibırakıncaya kadar suda bekletecek. Sona güller tam rengini verdikden sona bunutülbende süzecez. Son olarak içine 1 kg kadar şeker koyup karışdırarak soğumayabırakacaz ve gelen misafirlere soğuk soğuk ikram edecez.

 

KAYNAK:

Saygı değer annem ,anneannem ,yengelerim vekomşularımız (:

 

SEVGİ DURMUŞ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ / ZİHİN ENGELLİLERÖĞRETMENLİĞİ 2.SINIF

 

 

 

 

YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3398

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran