Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

TALİP İSLAMOĞLU ARAŞTIRDI.

Talip İslamoğlu Araştırdı.


defa gösterilmiştir
KAHRAMANMARAŞ´IN TARİH,KÜLTÜR VE TRİMZ DEĞERLERİ

KAHRAMANMARAŞ?INTARİH,KÜLTÜR VE TRİMZ DEĞERLERİ

               KAHRAMANMARAŞ?IN TARİHİ DEĞERİ

Kahramanmaraşın Tarihi - Kahramanmaraşın Tarihçesi
        11.yüzyılın sonlarındaAnadolu'ya kesin olarak yerleşen Türklerin egemenliğinde kaldı.1243'te Moğolİşgaline uğrayan Maraş,II.Anadolu Beylikleri devrinde Dulkadiroğulları'nınoldu.1516'da Osmanlı egemenliğine geçen Maraş, 1516-1919 yıllarıarasında Osmanlı egemenliğinde kaldı.Mütareke Döneminde önce İngilizler,sonra Fransızlartarafından işgal edildi.

Kurtuluş Savaşıdönemi 
      Kahramanmaraşınkurtuluş savaşındaki yeri için Kurtuluş Savaşı, özellikle Türk-FransızCephesiMaraş Savunması makalelerinde anlatılmaktadır. Kurtuluş Savaşı`ndakahramanca düşmanlara saldırmış ve onları yenmişlerdir.Atatürk ise bu davranışakarşılık Maraş iline şimdiki adı ile Kahramanmaraş adı vermiştir. ve 







Halkı direnişe sevk eden olaylar şöyle gelişti:Fransızişgalinin ilk günlerinde Maraş kalesinden Türk bayrağı indirildi.Fakat,halktekrar astı. Sütçü İmam Olayı:Yolda Müslüman kadınlara taciz eden 3 Ermeniasker civardaki kahvelerden birinin müdahalesiyle karşılaştı.Kahvedekilerden 1kişi öldürüldü, 1'i de yaralandı. Fakat, Sütçü Ali Hoca (Sütçü İmam) olaylaramüdahale ederek 2'sini öldürdü. Direnen Maraş halkı 1920 yılında işgaldenkurtuldu. 1921 yılında Ankara Antlaşmasını imzalayan Fransa Antep, Urfa veMaraş'a unvan verdi.

                      KAHRAMANMARAŞ?IN KÜLTÜR DEĞERİ

KahramanmaraşAkdeniz Bölgesi'nde yeralan, dondurma, biber vetarhanasıyla bilinen bir ildir.

KurtuluşSavaşı sırasında Fransız işgalcilere karşı verdiği yerel mücadeledendolayı TBMM tarafından istiklalmadalyası verilen tek ildir. Yine bu kararla Maraş olan eski adı, Kahramanmaraşolarak değiştirilmiştir. Şairlerimizden Gülten Akın Maraş halkı için "Adamın sugibi akanıdır Maraşlı" demiştir. Ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, ise Seyahatnamesinde Maraş halkıiçin, "Kelimatları lisan-ı Türkidir ve ekseriya halkı Türkmendir"der. Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beydili boylarıçoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur.

Kahramanmaraş, 420 Bin'i aşan Merkez NüfusuylaTürkiye'nin 16.Büyük kentidir. Aynı zamanda Kahramanmaraş, Türkiye'de ToplamNüfusu 1 Milyonun üzerinde olan 19 İl'den biridir. Son çıkarılan 6360 sayılı"Büyükşehirler" kanunu ile K.Maraş artık hukuken Büyükşehirstatüsüne alınmışve ildeki bütün köy, belde ve ilçeler tek bir Büyükşehir belediyesi olarakbirleştirilmiştir. Böylece devlet tarafından ile gönderilen ödenekler önemliölçüde artacak ve kentsel gelişme tüm il sathında dengeli olarak sağlanabilecektir.

Kahramanmaraş şehir merkezi

Aynı zamanda Kahramanmaraş Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %12,5'unukarşılamaktadır.

               KAHRAMANMARAŞ?INTURİZM DEĞERLERİ 

        Kahramanmaraş veçevresinin kültür ve turizm olgusu içinde ayrı bir yeri vardır.KahramanmaraşAkdeniz iklim kuşağında olmakla beraber Orta Anadolu ve Doğu Anadolu iklimkuşaklarıyla sınır teşkil etmektedir.Güney İllerimize göre serindir.Çok sayıdayaylaları vardır.Bu yaylaların içinde Başkonuş Yaylası, Yavşan Yaylası ve TekirYaylası Türkiye'de görülmeye değer ve dünyada az sayıda bulunan bitki örtüsüile birlikte önemli bir yer tutar. Akarsu ve kaynak suları bakımındanzengindir. Bu durum Kahramanmaraş'ın büyük bir turizm potansiyelinioluşturmaktadır.Kahramanmaraş'ın Yenicekale, Süleymanlı, Döngel, Tekir, Fırnız,Güvercinlik, Kazma, Kozludere, Kumaşır Gölü, Kapıçam ve Pınarbaşı, Elbistanİlçesinin Pınarbaşı ve Ekinözü İlçesi yazları ve sonbaharda halkın tercihettiği yöreler arasında yer alır. İl merkezindeki muhteşem Kale, Ulu Camii, TaşMedrese, Pazarcık yöremizde Evri ve Tilkiler Harabeleri, Andırın yöremizde Gökahmetlive Çokak Harabeleriyle yol boyu Osmanlı ve Bizans Kaleleri, Süleymanlı'dakiBizans Yapıları, tek başına bile çok büyük bir değeri olan Afşin'deki Eshab-ıKehf Külliyesi ve daha saymakla bitmeyecek kültür ve turizm değerlerimiz çoğuyerli ve yabancı turistlerimiz için önem arz etmektedir. Kahramanmaraş elişlemeciliğinden Oya, Sim Sırma, Kuyumculuk, Bakır ve Ağaç Oyma İşlemeciliğiher an herkesin hayranlıkla hislerini kabartacak değerlerdir. Ayrıca ünlükırmızı biberi ve dondurması dünyada rakipsizdir. Çeşitli, dünya ülkelerindekigıda fuarlarına katılması, Yurt düzeyinde yapılan şenliklerde yer almasıKahramanmaraş Dövme Dondurmasının önemini kanıtlamaktadır. Ülke ve yöre turizmiiçin önemli bir potansiyele sahiptir.                 

                                                                                 TALİP İSLAMOĞLU

YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3203

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran