Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

MARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞIMARAŞDER GENEL BAŞKANLIĞI
Tel:0212 524 46 46Tel:0212 524 46 46
Faks:0212 621 99 44Faks:0212 621 99 44
infoinfo
@@
marasder.orgmarasder.org

Kahramanmaraş
Dernek Logosu Dernek Logosu


Sol Reklam Sol Reklam

İletişimİletişim Formu Formuinfo@marasder.org
Kaydol
E-Bülten E-Bülten

K.MaraşK.Maraş Canlı İzle Canlı İzle
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın

TÜRKOĞLU YÖRESİNDE TARHANA YAPIMI

Türkoğlu yöresinde Tarhana yapımı


defa gösterilmiştir
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencimiz Ayşe Doğan Tarhanayı araştırdı.

Kahramanmaraş'a özgülenmiş yiyeceklerden birisi de tarhanadır. Bizim küçücük kasabamızda da bu gelenek sürdürülür. Öyle ki her evde tarhana yapılır. Yapamayanlar da komşuluk kültüründen tarhana sız kalmazlar. Bizim için tarhananın ne maliyeti vardır ne de zahmeti. Öyle bereketli bir yiyecek ki hem kışları hazır çorba hem de çay yanına bir ikramdır. Çay yanına genelde cips tarhana olarak tabir edilir. Bunun sebebi ise tarhana ile aynı ismi paylaşan baharatlı hamurla yapılan toz şeklinde çorbalıktır. Bizde de tarhanadan çorba yapılır fakat diğer tarhanayı da tattım bizimkini tutmadı. Kışları hasta olduğumuzda annemiz koyar tarhana çorbasını sobanın üzerine kokusuyla tadıyla iyileştirir bizi. Özellikle kış geceleri geldiğinde misafirler atılır hemen fırına tarhana. Nar gibi kızaran tarhana çaya tat katar ortama muhabbet.  

       Zaman geçince, okumak hayalleriyle Anadolu nu n başka köşelerine doğru sürüklendim. İlk durağım Erzurum oldu. Bu soğuk memlekette her şey çok farklıydı. Tarhanayı çok sevdiğimden yanımda götürmüştüm biraz. Sonra şaşkınlıkla yeni tanıştığım arkadaşlarımın tarhanayı bilmemelerini izledim. Garip sorular soruyorlardı. 'Bu damağınıza batmıyor mu?, Bunun şekerlisini denediniz mi?' gibi sorular karşısında bayağı şaşırıştım. Bu arkadaşlarım ilk tatmada beğenmedikleri tarhananın bağımlılık etkisine kapılıp benden daha çok tarhana düşkünü oldular. İlk başta sordukları garip soruların yerini 'Bunu nasıl yapıyorsunuz?' sorusu aldı. Ben de başladım anlatmaya:

           Öncelikle Temmuz veya Ağustos ayları beklenir. Bizim yörede döğme olarak adlandırılan başka yörelerde ise yarma adını alan buğdayın kabuğunun soyulmuş hali gelir değirmenden. Büyük kazanlarda 2/3 su olmak üzere pilav haline gelinceye kadar pişirilir. Tarhana küreği ile güçlü birisi karıştırır. Daha sonra soğuması için teştlere alınır. Bir ay boyunca biriktirdiğimiz yoğurt ayran karışımıyla güzelce yoğurulur. Bu safhada bütün komşular akrabalar gelir. Her tarafı sarar mis gibi kekik ve tarhana kokusu. Ertesi güne sabah namazından hemen sonra başlarız.  Biraz çiğe biraz muşambalara incecik sereriz. Öğle vakti olduğunda firik yeme zamanı gelir. Komşulara akrabalara dağıtılarak bereketlenir. Ertesi gün güzelce kuruduktan sonra toplanır ve özel olarak yapılmış bidonlara konulur ve afiyetle yeriz.
          
 Şimdi İstanbul dayım tarih aynen tekerrür ediyor ve ben aynı şeyleri anlatıp tarhananın adını yaşatıyorum. Ve yaşatmaya devem edeceğim inşallah...


 AYŞE DOĞAN   
 MARMARA ÜNİVERSİTESİ/HUKUK FAKÜLTESİ

 
 
YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,2891

90 212 524 46 46 © 1999 marasder.org
Kahramanmaraş Derneği (Maraşder) http://www.marasder.org

Tam Ekran